At sætte vs. lægge sten

Anlæg | Kategori


Om stenene skal sættes eller lægges afhænger af om stenene er ens eller varierer i tykkelsen. Fliser som f.eks. Soldaterflisen (90x60x2,5), Plank (90x29x3) og bordursten (90x29x5) er alle fræset i bunden, så de er mere ens i tykkelsen og skal dermed lægges. Mens sten som brosten (20x10x8-10), og chaussésten (10x10x8-10), der alle kan variere i højden, skal sættes.

Ser man på Sandstones Pris og Sortimentliste, vil man altså kunne se ud fra tykkelsen på stenene hvilken fremgangsmåde man skal bruge.

De to metoder adskiller sig markant dels i arbejdsgangen og dels udformningen af afretningslaget/sættelaget. Men vigtigst påvirker de to metoder belægningens holdeevne. De forskellige højder på sten man skal sætte bevirker, at de høje sten holder på de små – eksempelvis vil man altid vælge at sætte brosten på en skråning fx en stejl opkørsel, lige som man ofte sætter en brostens kant langs en flisebelægning for at styrke kanten, her skal tilføjes, at en sådan kant ofte sættes i jordfugtig beton for yderligere at styrke kanten.

Skal stenene lægges gør man det på et jævnt afretningslag, typisk af afretningsgrus 0-8, der først er banket og derefter ‘trukket af’. Da undersiden af fliserne er rillet kan det nogle gange være en fordel at rive lidt op i det øverste af afretningslaget, så sandstenene ligger godt.

Skal stenene derimod sættes foregår det på et groft planeret grusbed. Der graves og bankes på hvert enkelt sten så højden kommer til at passe til en jævn flade. Sættes stenene, slår man dem på plads med en brolæggerhammer. På lagte fliser kan man bruge en gummiehammer, men normalt lægges fliserne blot på det afrettede gruslag hvilket er en hurtig proces i forhold til at sætte hver enkelt brosten.

En anden væsentlig forskel mellem at sætte og lægge sten er at, når man sætter sten arbejder man baglæns og dermed sidder man i grusbedet, som man med tiden får sat sten i. Når man lægger sten står man der imod på de allerede lagte sten og arbejder fremad.

Det er svært at sætte sten, og det anbefales derfor at få fagfolk til dette, hvis man ønsker et større område sten i varierende størrelser. Alternativt kan det være et forsøg værd at se på pris og sortimentslisten om de samme formater eksisterer i en fræset udgave, så de nemt kan lægges.