Ukrudt nedsætter holdbarheden af belægningen

Pleje | Kategori


Det er meget vigtigt at holde alle fuger rene for ukrudt og fyldte med fugemateriale. Hvis ukrudtet får lov til at gro i fugerne nedsætter det belægningens holdbarhed, Forskningscentret Skov og Landskab anslår, at at et almindeligt fortov, som ikke bliver renset for ukrudt, skal lægges om 10 år tidligere end et fortov, hvor der bliver bekæmpet ukrudt.

De store rødder fra ukrudtet skubber til belægningen og får den til at ligge skævt. Ukrudtet kan også gøre fugen utæt,  så der kan trænge vand ned og bløde bærelaget op. Et blødt bærelag kan give store problemer og medføre sætninger og kørespor i indkørsler, hvor der kontinuerligt køres det samme sted. Ved færdsel flytter bærelaget sig, det presses ud til siden og fliserne kommer til at ligge og vippe, og på sigt skyller vandet måske underlaget væk så fliserne synker eller knækker og belægningen bliver ujævn.Hvis bærelaget er permeabelt, som under vandgennemtrængelige faste fuger, har man selvfølgelig ikke problemet med vandophobning i bærelaget, men stadig er det et problem, at ukrudtet kan gøre belægningen ujævn.Også belægninger af løse materialer som perlesten, knust granit, slotsgrus, stenmel m.m. kan tage skade, hvis du ikke fjerner ukrudt.

Sådan bekæmper du ukrudtet

Ukrudt er let at bekæmpe, fjern det mens det er så småt som muligt. Brug en stiv børste eller en gasbrænder eller pil det op med en fliserenser. Højtryksvasker kan bruges på de fleste natursten som fx sandsten, bløde støbte materialer som beton, teglklinker, Bradstone og lign. må man ikke bruge højtryksvasker på. Husk at hvis du fjerne fugemateriale ved rensning af fugerne skal fugerne genfyldes.

Fuger der er fyldte med fast fugemateriale er meget lettere at vedligeholde, da der kun er risiko for ukrudt hvor fliser og fugemateriale har mistet kontakten. Her kan med fordel bruges gasbrænder og de små ukrudtsplanter giver som regel op efter første kontakt med gasbrænderen. Hvis man ikke har en gasbrænder kan en højtryksvask ofte fjerne de små ukrudtsfrø der har spiret – og de fleste faste fuger som fx KHW fugen kan holde til en forsigtig højtryksvask.