Imprægnering af Black Limestone – At imprægnere eller ikke at imprægnere!

Pleje | Kategori


Som man har kunne læse i et tidlige indlæg om patinering af black limestone, forholder det sig sådan med alle kalksten, at deres overflade lysner betydeligt med tiden.

Det har specielt betydning for Black Limestone, da stenen er sort, hvorfor den blegede overflade bliver meget mere udtalt.

Lithofin MN Plet-Stop Plus er en vand- og olieafvisende imprægnering, der giver resultater som farvefremhæver på ny belægning.

Vi har fået god feedback fra kunder, der har anvendt Lithofin Stain-Stop Plus på deres Black Limestone belægning, dog er der nogle ting, man måske vil overveje, inden man beslutter sig for at pensle løs.

 

Stenens nye look

Pletstop Plus fremhæver farven i stenen hele tiden og stenen vil derfor både i regnvejr og tørvejr fremstå våd. Det er derfor vi nogle gange refererer til imprægneringsresultatet som ”wet-look”.

Imprægnering har, som stenolier og andre behandlingsformer en olierende effekt i det øverste lag af stenen. Det får belægningen til at se blødere og lidt poleret ud.

Både den kulsorte farve og den lækre, let skinnende overflade er selvfølgelig attraktiv, men ligesom med andre mørke sten, især med poleret finish, vil snavs fra fodtøj og kalk fra vandet i vandslangen derfor også fremstå mere synligt. Takket være imprægneringen kan det hele let tørres af med en fugtig klud, men en  farveimprægneret sort belægning kræver, med andre ord, lidt mere opmærksomhed, hvis belægningen altid skal stå kniv skarpt.

 

Påføring

Anvendelse af Pletstop Plus kan man læse om hér, men alligevel er der et par bemærkninger at tilføje.

Først til mængden! Afhængig af, hvor gammel belægningen er og hvor tit den har været højtryksrenset, vil Black Limestone suge mere eller mindre imprægnering. Hvor meget vil vise sig rimelig hurtigt, når man går i gang.

Man skal altid sørge for at fordele produktet jævnt og sørge for at der ikke dannes søer. Det har konsekvenser for det synlige resultat!

 

Belægningens tilstand

Det er meget vigtigt at belægningen er helt tør og helt ren inden man imprægnerer. Højtryksrens er uden sidestykke det mest effektive, når støv, grus og snavs skal fjernes bedst muligt.

Uanset om man fuger med fast eller løst fugemateriale, er det en god idé at imprægnere belægningen inden fugning, men især hvis der skal fuges med løst fuge som fugesand eller stenmel.

De mindste partikler i den løse stenmel lægger sig nemlig som fint støv henover belægningen og kan blive siddende selv efter vask og flere større regnskyl.

Ligger der støv eller lignende på fliserne, medfører det at imprægneringen for det første ikke virker ordenligt, men det kan tilmed have en visuelt meget uheldig effekt.

Det er derfor vigtig at man højtryksvasker eller grundigt rengør fliserne inden man imprægnerer.

 

Et alternativ til at at restaurere Black Limestones mørke farve vil evt. være stenolie. Vi er dog i øjeblikke i gang med en større undersøgelse hvad der giver den bedste effekt i forhold til dette.