Rengøring, pleje og vedligehold af belægninger

Pleje | Kategori


rustik patina engelsk have inspiration sandsten

Egentlig handler det om det samme, nemlig at holde belægningerne af natursten, beton, tegl eller keramiske fliser, pæne og funktionelle, men alligevel er der forskel på indsats og interval.

Rengøringen foretages, når der er brug for det – fx når du har spildt et glas rødvin på den lyse flise og straks henter opvaskebørsten og lidt sæbevand og vasker det af.

Plejen består fx i at sørge for at alle tætte fuger er fulde af fugemateriale, så regnvandet ikke samles i det tynde afretningslag under fliserne og opbløder bærelaget hvilket kan medføre sætninger i belægningen, samt at alle permeable fuger er rene, så støv og snavs fra fx formuldede blade ikke tilstopper de permeable fuger.

De almindeligste pleje opgaver på terrasser og andre belægninger er at fjerne visne blade og andet organisk materiale samt bekæmpelse af alger og lav dvs. levende organismer, der kommer oppefra og lever, hvor betingelserne er gunstige for dem. Myrer bekæmpes også.

Plejen er også at sørge for at planter og rødder fra tilstødende beplantninger forhindres i at ødelægge belægningen samt at holde øje med kantbegrænsninger fungerer og at der ledes nedbør væk fra terrassen.

Vedligeholdet er den langsigtede planlægning hvor man tager udgangspunkt i den eksisterenede belægning ny eller gammel, og laver en strategi for hvor længe den skal holde og hvilken indsats der skal til for at holde belægningen pæn og funktionsdygtig i denne periode. Her er det klart, at der er flere modeller og at man kan tage økonomi ind i planlægningen, fx laver nogle boligselskaber beplantninger og belægninger, der er billige at etablere og har en kort levetid, derefter laves nye. Som privat boligejer er man bedst stillet ved at investere i natursten eftersom det dels aldrig behøver at blive udskiftet, højest at blive lagt om, samt at materialer af god kvalitet altid vil være med til at sikre en god pris ved et salg af ejendommen..