Læggemønstre for aflange fliser

Anlæg | Kategori


Sandstone Mahogni på bred parkeringsplads

 

Den mest almindelige måde at lægge rektangulære fliser på er i halvforband, det betyder at fliserne lapper halvt ind over hinanden. Tredjedelsforband giver sig selv når man er med på halvforband, her lapper fliserne 1/3 ind over hinanden. Begge dele er stærkt og holdbart, hvis man færdes mod den lange side af fliserne, men svagt ved kørsel fra den anden side, hvilket er vigtigt på kørearealer. Alternativt vil man på gangområder også kunne lægge stenene i blokforbandt, hvilket betyder at fliserne lægger 1/1 overfor hinanden. På denne måde holder stenene ikke på deres naboer og belægningen er derfor ikke stærk overfor vrid fra f.eks. kørsel.

Konklusion, indkørsel: Halvforband og tredjedelsforband er velegnede til en indkørsel, hvor man kører ind og ud, men ikke drejer på fladen. Hvis det er tilfældet kan man med fordel vælge et læggemønster, der låser fra begge sider som fx. sildeben/vinkelmønster eller chelsea mønsteret.

Konklusion, terrasser og gangarealer: Blokforbandt er mest roligt mens halvforbandt og tredjedelsforband giver lidt mere spil. På betonsten behøver man ikke at forholde sig til fladen, på natursten har man både flisernes overflade (kløvet med fin eller grov struktur) og farvespillet at lege med. Når man taler om blok og halvforbandt, bliver fugen også meget fremtrædende i mønsteret.

Eksempel: Du har valgt Black Limestone som er en ensfarvet sten med en fin jævn overflade, men du vil gerne have lidt mere spil i belægningen og fremhæve, at det er en natursten du har lagt – det opnår du ved at lægge den i tredjedelsforband eller i sildebensmønster, mens blokforband i de store soldaterfliser giver en mere rolig flade.

natursten sandsten Sandstone klinke Black